Hoeve Het Lemke met poortgebouw en stalling

Gebouwen in Elen met omgeving

De bescherming als monument betreft de gesloten hoeve Het Lemke, met poortgebouw en stalling.

Waarden

Het pand het Lemke met poortgebouw en 19de-eeuwse stalling is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Een 19de-eeuws volume dat determinerend is voor het uitzicht van de oude dorpskern van Elen ten zuiden van de kerk.

historische waarde

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde: Het pand Het Lemke is een vroeg 18de-eeuws gebouw (cfr. gedateerde gevelsteen 1718 met de voorstelling van het Lam Gods), oorspronkelijk éénlagig, dat in de tweede helft van de 19de eeuw werd aangepast en verhoogd tot een tweelagig typisch boerenburgerhuis van vijf traveeën onder zadeldak. Het aansluitend poortgebouw met korfboogpoort en de witgeschilderde bakstenen dienstgebouwen rond het erf dateren uit dezelfde periode, behalve het linkse, recentere dienstgebouw.

Hoeve Het Lemke

Bergerkampstraat 18, 18A, Laakstraat 1-7 (Dilsen-Stokkem)
Gesloten hoeve, voorheen langgestrekt, het woonhuis gedateerd 1718. Boerenburgerhuis aan straatzijde, met rechts aansluitend het poortgebouw. Dit is het oudste gedeelte; de dienstgebouwen rondom het erf achter het woonhuis dateren van na het midden van de 19de eeuw.