Parochiekerk Sint-Trudo, kerkhofmuur en grafkapel

Beschrijving

De Sint-Trudokerk te Grote Brogel en het ommuurde kerkhof met de neogotische grafkapel te Grote Brogel, zijn beschermd als monument. De toren van de kerk was reeds in 1983 beschermd als monument.

Waarden

De gehele Sint-Trudokerk, de kerkhofmuur en de grafkapel zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als eerste neogotisch kerkgebouw in de Limburgse Kempen, opgericht tussen 1887 en 1890 naar ontwerp van architect E. Serrure uit Sint-Truiden, met een homogene neogotische aankleding en een belangrijk patrimonium.

Parochiekerk Sint-Trudo met ommuurd kerkhof en grafkapel

Pastorijstraat (Peer)
Zuidwest-noordoost georiënteerd neogotisch bedehuis van 1896-98, met toren van het vroegere bedehuis in Kempische baksteengotiek. Kerkhofkapel en -muur dateren van het einde van de 19de eeuw.