Teksten van Neoclassicistisch herenhuis

Neoclassicistisch herenhuis_versie2_20160325 ()

Het neoclassicistisch herenhuis te Diest, is beschermd als monument.

Monumentaal neoclassicistisch herenhuis in de vorm van een drie bouwlagen en vier traveeën tellend bepleisterd breedhuis met licht vooruitspringende poorttravee.

Het kadasterplan van P.C. Popp (1857) toont in de Peerdsstraat (de huidige Egide Alenusstraat) een bebouwd volume met tuin onder kadasternummer 1057a, identiek aan de huidige toestand. Op de primitieve kaart van Voncken (1822) is hiervan nog geen spoor: er werd een groot complex met tuin en twee bijgebouwen opgetekend. Aan de hand van deze kadasterplannen kan het pand dus gedateerd worden in het tweede kwart van de 19de eeuw, namelijk tussen het verschijnen van de kaarten van Voncken in 1822 en Popp in 1857.

Het betreft een bepleisterde herenwoning van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. Uiterst links in de gevel bevindt zich een licht vooruitspringende, tussen penanten gevatte poorttravee, met een licht getoogde poort op de gelijkvloerse verdieping onder een balkon op gekoppelde gestileerde voluutconsoles met dropmotief en voorzien van een eenvoudige gietijzeren balustrade. Op de eerste verdieping bevindt zich een balkondeur in een geprofileerde omlijsting, geflankeerd door Ionische pilasters onder een rechthoekig venster. Rechts van de poorttravee bevinden zich rechthoekige, naar boven toe verjongende vensters, die op de eerste en de tweede verdieping met elkaar verbonden worden door middel van geprofileerde en als cordon uitgewerkte doorlopende onderdorpels. De vensters van de gelijkvloerse verdieping zijn voorzien van houten luiken. Een waterlijst scheidt de gelijkvloerse van de eerste verdieping. Een kwartronde kroonlijst onder een ver uitkragende bakgoot op voluutconsoles met dropmotief, kondigt de overgang naar het dak aan.

Bibliografie

• FERRARIS J. 1775: Carte Chorographique des Pays-Bes Autrichiennes.
  • VONCKEN J.G. 1822: Primitieve kadasterkaart, Gemeente van Diest, s.l.
  • POPP P.C. 1857: Atlas Cadastral de Belgique. Province de Brabant. Arrondissement de Louvain. Plan Parcellaire de la ville de Diest, avec les mutations, Brugge.
  • BRANS M. 1994: Diest. Stille getuigen, s.l.
  • LEMAIRE R. e.a. 1971: Bouwen door de eeuwen heen. Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, 1, Provincie Brabant, arrondissement Leuven, Luik, p.56-99.
  • VAN DER EYCKEN M. 1994: Steden in beeld. Diest, s.l.
  • VAN DER EYCKEN M. 1980: Diest vroeger en nu, Tielt.