Rentmeesterswoning Hooghuis

Hooghuis

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het Hooghuis, waarvan de oude kern - het woonhuis - waarschijnlijk dateert uit de 18de eeuw.

Het zogenaamd Hooghuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het Hooghuis was in het ancien régime de ambtswoning van de meier van het Sint-Servaaskapittel van Maastricht, dat eigenaar was van Oud-Dilsen; het gebouw fungeerde tevens als zetel van de schepenbank. Het wordt reeds vermeld in 1250; de oude kern van het huidige gebouw dateert waarschijnlijk uit de 18de eeuw. Omwille van deze elementen is het Hooghuis een zeldzame getuige van het bestuurlijk en rechterlijk systeem uit het ancien régime.
Samen met de andere overblijfselen in Oud-Dilsen -de toren van de oude kerk, de voormalige pastorie en kapelanie, de aanwezigheid van de oude Maasarm- is het gebouw een onmisbaar element in het historische dorpsbeeld van de gemeente Dilsen.

Watermolenstraat 19 (Dilsen-Stokkem)
Het Hooghuis was in het ancien régime de ambtswoning van de meier van het Sint-Servaaskapittel van Maastricht, dat eigenaar was van Oud-Dilsen, en de zetel van de schepenbank. Het wordt reeds vermeld in 1250.