Oorlogsmonument

Oorlogsmonument

Het oorlogsmonument naast de Sint-Stephanuskerk te Hoeselt, is beschermd als monument.

Het oorlogsmonument is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het oorlogsmonument ter herdenking van Wereldoorlog I, en bij uitbreiding aan die van Wereldoorlog II, is een getuige van de Belgische en Hoeseltse politieke geschiedenis, en bezit om die reden een belangrijke historische en documentaire waarde.

artistieke waarde

Door S. Warzée uit Tongeren vervaardigd gedenkteken, in het voorjaar van 1921 opgericht volgens een plan, opgemaakt door S. Ulrix, bouwkundige uit Nederheim. Het monument is typologisch uitgewerkt als een vierkante, naar boven toe verjongende pijler met bekronende bronzen Nikè-figuur; rijke symbolentaal, getuige de gevleugelde vrouwelijke figuur, het Heilig Hart, de palm, het hart, het kruis, de leeuwenkop; symbolen van moed, oorlogsstrijd, overwinning en vrede.

Oorlogsmonument

Dorpsstraat (Hoeselt)
Het hardstenen monument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog werd in het voorjaar van 1921 opgericht naar een ontwerp van Stes Ulrix, bouwkundige uit Nederheim.