Parochiekerk Sint-Quintinus met kerkhofmuur

Parochiekerk Sint-Quintinus met kerkhofmuur en kerkhof

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de laatclassicistische Sint-Quintinuskerk uit 1791 met de kerkhofmuur. Het kerkhof is als dorpsgezicht beschermd.

Waarden

De Sint-Quintinuskerk met kerkhofmuur is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: als laatclassicistisch, driebeukig kerkgebouw uit 1791 met ingebouwde neoclassicistische westertoren uit 1873 naar ontwerp van architect J. Jaminé, met laatclassicistisch, bepleisterd interieur en rijke stoffering uit de tweede helft van de 18de eeuw, deels herkomstig uit de voormalige Carmelietenkerk van Hoei.

sociaal-culturele waarde

als vormende een eenheid tussen kerk en begraafplaats en integrerend element van dit kerksite; het is de omgeving die nodig is om het monument te vrijwaren.

Parochiekerk Sint-Quintinus

Sint-Quintinusstraat 2 (Sint-Truiden)