Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Parochiekerk Sint-Pieter en pastorie: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Parochiekerk Sint-Pieter met kerkhof, kerkhofmuur, pastorie en omgeving

Beschrijving

De onmiddellijke omgeving van de parochiekerk Sint-Pieter en de pastorie is beschermd als dorpsgezicht. De bescherming omvat het kerkhof rondom de kerk en de tuin rondom de pastorie. De als monument beschermde kerk, kerkhofmuur, pastorie en afsluitmuur zijn geen deel van het beschermde dorpsgezicht.

Waarden

Het kerkhof en de omgeving van de pastorie zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

als kern van dit Haspengouws dorp.

Is de omvattende bescherming van

Parochiekerk Sint-Pieter

Lauwstraat (Tongeren)
Imposante neogotische kerk, gebouwd in 1866-1871 naar ontwerp van H.Jaminé, ter vervanging van de oude kerk, die in 1875 werd afgebroken.

Pastorie Sint-Pietersparochie

Donkelstraat 5 (Tongeren)
Neogotisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (kunstleien) naar ontwerp van architect H. Jaminé, uit het laatste kwart van de 19de eeuw en gerenoveerd in 1902.