Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeve Houbenhof: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Houbenhof en omgeving

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht betreft de omgeving van de hoeve Houbenhof, gelegen langs de Maas, aan de grens met het Nederlandse Stevensweert. De als monument beschermde hoeve maakt geen deel uit van het dorpsgezicht.

Waarden

De onmiddellijke omgeving van het Houbenhof is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het omringende landschap, gekenmerkt door de grote openheid, is typisch voor de alluviale vlakte en is zowel historisch als landschappelijk de natuurlijke omgeving van de hoeve. Deze openheid werd oorspronkelijk door de aanwezigheid van akkers gewaarborgd (cf. Ferrariskaart, 1771-77). In de historische ontwikkeling van de landbouw in de Maasstreek is de omzetting van akkerland naar grasland/weiland vanaf het midden van de 19de eeuw kenmerkend, zodat het huidige bodemgebruik als grasland zeker geen afbreuk doet aan de historische omgeving. Bovendien werden de buitendijkse gebieden (weerten), zoals die ook hier bij de hoeve aanwezig zijn, traditioneel als grasland gebruikt.
In het omringende landschap is de gietijzeren grenspaal van 1843 een markant element en symboliseert bovendien de teloorgang van de Maaslandse eenheid.

Hoeve Houbenhof

Maasdijk 5 (Kinrooi)
Voormalige hoeve met losstaande bestanddelen, in U-vorm rondom het erf. De hoeve ligt vlak achter de Maasdijk, op een stuk land dat gespaard bleef voor de ontgrinding.