Saxby-seinhuis

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Limburg

Beschrijving

Alleenstaand gebouwtje ten zuiden van het station; twee traveeën en twee bouwlagen onder overstekend schilddak met geprofileerde houten kroonlijst op dito schoren, daterend van 1914.

industrieel-archeologische waarde

Is de gedeeltelijke vaststelling van

Saxby-seinhuizen

Saxbylaan, Stationsstraat (Pelt)
In de omgeving van het station van Neerpelt zijn twee seinhuizen gelegen. Beide zijn Saxby-seinhuizen, genoemd naar de Brit John Saxby, die het principe van mechanische seinposten vernieuwde. Ten zuiden bevindt zich de zogenaamde Blokpost 4, daterend van 1914, en verder ten noorden het gelijkaardige seinhuis II. Alleenstaande rechthoekige, bakstenen gebouwtjes van twee traveeën en twee bouwlagen onder een overstekend schilddak met een geprofileerde houten kroonlijst op dito schoren.