Drossaardwoning met waterput

Beschermd monument van 30-04-2004 tot heden

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Dilsen-Stokkem
Deelgemeente Stokkem
Straat Rechtestraat
Locatie Rechtestraat 42 (Dilsen-Stokkem)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/72041/133.1
  • OL001859

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Drossaardwoning

Rechtestraat 42, Dilsen-Stokkem (Limburg)

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder wolfsdak. Het gebouw dateert in kern uit de tweede helft van de 17de eeuw; de neoclassicistische voorgevelordonnantie dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de voormalige drossaardwoning met inbegrip van de waterput.

Waarden

De voormalige drossaardwoning met waterput is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als voormalige drossaardwoning getuigt het gebouw van het bestuurlijke systeem van het ancien régime. Stokkem was de zetel van een drossaardambt dat 21 dorpen omvatte. Het gebouw is daarom een onmisbaar element van de historische stedelijke structuur.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: De oude historische kern uit de tweede helft van de 17de eeuw, met aanpassingen uit de tweede helft van de 18de eeuw, bleef bewaard na de brand van 1839 en is nog zichtbaar in een aantal elementen: de hoekbanden, de muurankers, de voormalige kruiskozijnen. De heropbouw na de brand door burgemeester de la Brassinne blijkt het duidelijkst in de achtergevel met laatclassicistische ordonnantie. De voorgevel heeft een neoclassicistische ordonnantie uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.