Restant gesloten hoeve

Omgeving van vakwerkhoeve en resterende vleugel van gesloten vakwerkhoeve

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de resterende vleugel van de voormalige gesloten hoeve, bestaande uit een boerenwoning, poortdoorrit, schuur en stal.

Waarden

De resterende vleugel van de voormalige gesloten vakwerkhoeve is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
De hoeve vormt het L-vormige restant van een reeds op de Ferrariskaart (1771-1777) weergegeven hoevecomplex met losse bestanddelen, omstreeks 1840-1844 primitief gekadastreerd als semi-gesloten en in 1862 uiteindelijk gedegradeerd tot de huidige toestand. Van de l8de-eeuwse bouw bleef mogelijks nog een kern bewaard in de rechtervleugel. Het complex, gevormd door een woonhuis, poortdoorrit, schuur en stallingen, is volledig opgetrokken in stijl- en regelwerk, dat gedeeltelijk nog de authentieke lemen vulling behield. Pittoreske elementen omvatten een bolkozijn in de achtergevel van het woonhuis en een doorrit naar de velden tussen het huis en de stalvleugel.

sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

Als vakwerkconstructie is de hoeve representatief voor een oeroude bouwwijze, waarvan de sporen aan een snel tempo uit het straatbeeld verdwijnen, ondanks het lokaal om onduidelijke redenen hardnekkig persisteren van de traditie.

Vliegstraat 35 (Alken)
De in de kern 18de-eeuwse resterende vleugel van de voormalige gesloten vakwerkhoeve is gelegen in de Vliegstraat, in het oude gehucht Roodstaart in het kwartier Hemelsveld.