Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Restant gesloten hoeve met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Omgeving van vakwerkhoeve en resterende vleugel van gesloten vakwerkhoeve

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht betreft de overgebleven vleugel van de voormalige hoeve en de onmiddellijke omgeving.

Waarden

De omgeving van de vakwerkhoeve is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

De hoeve is historisch ingeplant in de franje van het gehucht Roodstaart, oorspronkelijk nog in een duidelijk verband met de Simsebeek, maar deze samenhang ging enigszins verloren door de aanleg van de expresweg. Rond de hoeve was een samenhangend landbouwperceel te situeren, afgeboord door veldwegen. Dit perceel is aan de zijde Vliegstraat gedeeltelijk verkaveld, maar niettemin bleef rond de hoeve een onbebouwde buffer bewaard. De functionele samenhang tussen bebouwing en omgeving blijkt uit een doorrit naar de velden. Het ensemble is van een sterke beeldbepalende waarde.

Restant gesloten hoeve

Vliegstraat 35 (Alken)
De in de kern 18de-eeuwse resterende vleugel van de voormalige gesloten vakwerkhoeve is gelegen in de Vliegstraat, in het oude gehucht Roodstaart in het kwartier Hemelsveld.