Parochiekerk Sint-Martinus

Burchtsite Kessenich met grafkapel Michiels, parochiekerk Sint-Martinus en grafstenen

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de neogotische parochiekerk Sint-Martinus. Het kerkhof rond de kerk is afzonderlijk als monument beschermd.

De Sint-Martinuskerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De kerk van Kessenich is een historisch belangrijk gebouw, aangezien zij een zeer oude stichting is. Bij de oprichting van de burcht werd zij in de burchtsite opgenomen, waar zij deel uitmaakte van de voormot. Verschillende getuigenissen van haar bouwgeschiedenis bleven behouden: in de benedenbouw van de toren een muurpand van breuksteen en Maaskeien, restend van het 12de-eeuwse kerkgebouwen opklimmend tot de periode van de bouw van de burcht; de gotische toren, een vroeg-Maas gotische constructie van mergelsteen uit de 14de (?) eeuw, waarover ook de twee resterende, kalkstenen kapitelen ons inlichtingen verschaffen; en het neogotische schip en koor, dat met steun van baron Michiels van Kessenich werd gebouwd in 1898-99. Alleen van het 18de-eeuwse schip, dat het vroeg-gotische verving, bleven behalve in de iconografie, geen materiële resten behouden.

artistieke waarde

De huidige neogotische kerk is ook architectuurhistorisch en artistiek een belangrijk gebouw: het is een zeer geslaagde realisatie van architect J.H. Tonnaer van Thom (°1852- 1929), een leerling van PJ.H. Cuypers, die zich als architect in Delft vestigde. Hoewel het exterieur vrij sober is, komt de waarde van het gebouw pas volledig tot uiting in het kleurrijke, perfect bewaarde interieur, één van de hoogtepunten van de neogotiek in Limburg. Bovendien is een groot deel van het neogotische mobilair eveneens het ontwerp van architect Tonnaer, uitgevoerd door P. Peeters van Antwerpen.

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Kerkstraat (Kinrooi)
De Sint-Martinusparochie is zeer oud. Men vermoedt dat ze samen met Thorn en Neeritter één grote, primitieve parochie vormde. Hoewel de kerk op de voorburcht van de burcht van Kessenich staat, was ze waarschijnlijk ouder dan de burcht en ontstond dus niet als castrale kerk. Omheen de kerk ligt het kerkhof.