Langgestrekte hoeve, gedateerd 1778

Langgestrekte hoeve

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de langgestrekte hoeve van 1778. De hoeve bestaat uit een woonhuis met een aansluitende stal aan de straatzijde, en een aansluitende langschuur.

De langgestrekte hoeve is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Gaaf bewaarde, langgestrekte hoeve met ordonnantie woonhuis-stal-langsschuur uit de 18de eeuw (1778). Van dit hoevetype, dat toch voor een groot deel het landbouwbedrijf in het noorden van Limburg vertegenwoordigde tot het begin van de 20ste eeuw, bleven vrijwel geen gave voorbeelden bewaard, en zeker niet van vóór het midden van de 19de eeuw. Het woonhuis behield zijn traditionele indeling met twee aanslutende vertrekken met centrale schouwen met ingang tussen woonhuis en stal. Ruime langsschuur met korfboogpoort.

Kromstraat 7 (Dilsen-Stokkem)
Gaaf bewaarde, langgestrekte hoeve van 1778, nok loodrecht op de straat.