Hoeve De Kamp en omgeving

Gemeente Dilsen-Stokkem
Straat Zandstraat
Locatie Zandstraat 18 (Dilsen-Stokkem)

Hoeve De Kamp

Zandstraat 18, Dilsen-Stokkem (Limburg)

Langgestrekte hoeve uit het midden van de 19de eeuw. Boerenburgerhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken.

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de hoeve De Kamp, een langgestrekte hoeve uit het midden van de 19de eeuw en het geboortehuis van de historicus-kanunnik dr. J. Coenen (1870-1958). Het aanpalende perceel tussen de Zandstraat, Breemstraat en Past. J. Hendrikxstraat maakt deel uit van het monument.

Waarden

Hoeve De Kamp en omgeving is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: De hoeve heeft een boerenburgerhuis dat alle typologische kenmerken vertoont van een woonhuis uit het midden van de 19de eeuw: het algemene volume, de rechthoekige vensters met hardstenen latei en lekdrempel, de rechthoekige deur in de hardstenen omlijsting. Dergelijke gaaf bewaarde hoeven uit deze periode zijn in het Maasland zeldzaam. De achtertuin maakt er integrerend deel van uit.