Hotel Beau Séjour

Hotel Beau Séjour, wijk Tivoli en afspanning en paardenstal

Beschrijving

De bescherming als monument betreft hotel Beau Séjour, gelegen aan de oude kanaalarm. Het werd in het begin van de 20ste eeuw gebouwd door de voormalige brugwachter H. Houben en werd een trekpleister voor de vele Franstalige toeristen.

Hotel Beau Séjour is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Het hotel Beau Séjour, daterend uit het begin van de 20ste eeuw, is een voor Limburg zeldzame getuige van de opkomst van het toerisme rond de eeuwwisseling, gericht op de gegoede middenklasse. De gemeente Lanklaar was dun bevolkt en bood naast uitgestrekte heide- en bosgebieden ook gezonde lucht. Het was daarom bij het begin van de 20ste eeuw een trekpleister voor voornamelijk Franstalige toeristen. Door zijn uitzonderlijk gave staat van bewaring heeft het hotel de sfeer van deze periode volledig weten te behouden. De aansluitende villawijk Tivoli aan de overzijde van de kanaalarm, past volledig in dit kader en complementeert het beeld van dit vakantiecentrum. Gebouw en ensemble zijn typerend voor de periode waarin ze ontstonden.

artistieke waarde

in casu esthetische waarde: De gave omgeving van dit hotel in zijn typische fin-de-siècle-stijl, de schilderachtige ligging aan de oude arm van de Zuid-Willemsvaart, samen met de beschermde brugwachterswoning en de villa's in Tivoli vormen samen een bijna idyllisch, vroeg 20ste-eeuws kader.

Hotel Beau Séjour

Dorpsstraat 59 (Dilsen-Stokkem)
Gelegen aan de oude kanaalarm. Gebouwd begin 20ste eeuw door de voormalige brugwachter H. Houben, in eclectische stijl.