Watermolen met molenaarswoning en schuur

Watermolen en mergelkern van Opcanne

Beschrijving

De voormalige watermolen met woonhuis, molenhuis, dienstgebouwen en dwarsschuur te Kanne, is beschermd als monument.

Waarden

De watermolen, woonhuis, molenhuis, dienstgebouwen en dwarsschuur zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

Voormalige watermolen op de Jeker, bestaande uit woon- en molenhuis en dienstgebouwen in losse schikking rond het erf. De gebouwen hebben een 19de-eeuwse ordonnantie, doch een 17de-eeuwse kern. Monumentale dwarsschuur. Het molenmechanisme met drie maalsteenkoppels is intact; het molenrad van het onderslagtype is verwijderd na de omlegging van de Jeker.

Grenadiersweg 55-57 (Riemst)
Watermolen met woonhuis, molenhuis, dienstgebouwen en dwarsschuur op de sinds circa 1982 omgeleide Jeker en buiten bedrijf sinds de Tweede Wereldoorlog.