Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Mergelkern Opkanne

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Watermolen en mergelkern van Opcanne

De omgeving van de watermolen van Opkanne (Opcanne) met gebouwen opgetrokken in mergelsteen.

Waarden

De mergelkern van Opcanne is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

Het dorpsgezicht is één van de vier clusters van 18de- en 19de-eeuwse gebouwen in mergel. Ze zijn ontstaan en gesitueerd aan weerszijden van de Jeker én van het Albertkanaal dat het oude dorp diagonaal heeft doorsneden. De typologie van de woningen (eenvoudige, tweelagige enkel- en dubbelhuizen), doch vooral het gebruik van mergel voor het parament, meestal wit of gelig gekaleid, bepalen de visuele samenhang en de eigen identiteit van deze onderscheiden dorpskernen. In het dorpsgezicht Opcanne is het pand Grenadiersweg 55 (M24) als beeldbepalend te vermelden.

Is de omvattende bescherming van

Watermolen met molenaarswoning en schuur

Grenadiersweg 55-57 (Riemst)
Watermolen met woonhuis, molenhuis, dienstgebouwen en dwarsschuur op de sinds circa 1982 omgeleide Jeker en buiten bedrijf sinds de Tweede Wereldoorlog.

Kanne met het plateau van Caestert, de Tiendeberg en de Muizenberg

Kanne, Vroenhoven (Riemst)
Kanne is gelegen aan de benedenloop van de Jeker, die enkele kilometers verder in de Maas uitmondt. Het Jekerdal, evenals het in 1930-34 aangelegde Albertkanaal, is er diep in het substraat ingesneden, waardoor zeer steile hellingen voorkomen. Tussen de Jekervallei en de Maasvallei is de Sint-Pietersberg gelegen waarvan het landschappelijk meest gave deel het plateau van Caestert is.