Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Vakwerkhoeve: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Vakwerkgebouwen met omgevingen

De bescherming als dorpsgezicht betreft de onmiddellijke omgeving van de hoeve.

Waarden

De omgeving van de hoeve is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

De agrarische omgeving van de vakwerkhoeve is representatief voor de historisch onbebouwde context van de hoeve, die de oorspronkelijke landbouwfunctie van de bebouwing accentueert en de esthetische aspecten van het vakwerk - als landelijke bouwtechniek bij uitstek - onderstreept. De verhouding tussen de onbebouwde percelen en de daaraan grenzende bebouwing (die naast de geciteerde hoeve ook de Knipscheerkapel omvat), alsook de aanwezige veldwegel richting dorp zijn sprekende getuigen van een historische, functionele en op de terreinkenmerken toegespitste gehuchts- en dorpsstructuur.

Vakwerkhoeve

Knipscheerstraat 92 (Alken)
Op de Ferrariskaart van 1771-77 staat op deze plaats een U-vormige hoeve aangeduid, die in de eerste helft van de 19de eeuw, is geƫvolueerd tot een gesloten hoeve.