Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Ommuurde tuin verdwenen pastorie Sint-Servatiusparochie

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden (voorlopige opheffing)

Ommuurde tuin van de verdwenen pastorie
voorlopige opheffingsbesluiten: 22-11-2023  ID: 15214

Woning Reynders en ommuurde tuin van verdwenen pastorie

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht betreft de ommuurde tuin van de verdwenen pastorie, gelegen naast het als monument beschermd huis Reynders.

Op 22 november 2023 werd de bescherming voorlopig opgeheven omwille van het algemeen belang. Op basis van de hedendaagse inzichten inzake erfgoedwaarde zijn de erfgoedwaarden ontoereikend voor een bescherming op Vlaams niveau.

Waarden

De ommuurde tuin van de verdwenen pastorie, gelegen naast het huis Reynders, is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het dorpsgezicht, gevormd door de ommuurde voormalige pastorietuin is belangrijk voor het historische beeld van het centrum van Ophoven. De ommuurde, open ruimte naast het huis Reynders is zeer markant in het straatbeeld, en is bovendien historisch waardevol als aanduiding van de site van de thans verdwenen pastorie en tiendschuur van Ophoven.

Maasstraat 20 (Kinrooi)
Fragmentair bewaard deel van de vroegere omheiningsmuur met toegangshek van de verdwenen pastorie van Sint Servatius. In de voormalige pastorietuin bleven mogelijk twee opgaande bomen van de vroegere tuinaanleg bewaard.