Woning Gielen

Beschermd monument van 20-10-2005 tot heden

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Kinrooi
Deelgemeente Ophoven
Straat Maasstraat
Locatie Maasstraat 55 (Kinrooi)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/72018/124.1
  • OL002067

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Huis Gielen

Maasstraat 55, Kinrooi (Limburg)

Woonhuis van een thans verdwenen hoeve, in 1821 gebouwd door Lambert Rutten-Gielen. Laatclassicistisch herenhuis van het dubbelhuistype, zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de laatclassicistische woning Gielen, het enige overblijfsel van de hoeve met losse bestanddelen die hier in 1821 werd gebouwd.

Waarden

Zogenaamd huis Gielen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Het huis Gielen is een mooi en gaaf bewaard voorbeeld van een laatclassicistisch herenhuis uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Het vertoont hiervan alle typische kenmerken: het hoge, brede volume, de in kalksteen omlijstte rechthoekige muuropeningen, en in dit geval zelfs het oorspronkelijke houtwerk van de deur.
Voorbeelden van woonhuizen van vóór het midden van de 19de eeuw zijn in de streek Kempen en Maasland reeds uitzonderlijk, en een dergelijk goed bewaard voorbeeld uit het eerste kwart van de eeuw heeft voor het besproken gebied dan ook een belangrijke documentaire waarde.
In de met laatgotische motieven (tweede helft 16de eeuw) versierde kalkstenen stoeprand bleven de resten bewaard van het belangrijke, thans verdwenen Prinsenhof, een jachtslot van de prins-bisschop van Luik te Maaseik.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.