Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Wijk Tivoli

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Hotel Beau Séjour, wijk Tivoli en afspanning en paardenstal

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht betreft de wijk Tivoli, een straat die zich ontwikkelde rond het begin van de 20ste eeuw met villa’s/buitenverblijven, gerelateerd aan het Franstalige toerisme in de streek. De straat ligt in het verlengde van het hotel Beau Séjour, aan de overzijde van de oude kanaalarm.

Waarden

De wijk Tivoli bij het hotel Beau-Séjour is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Dit geldt voor de drie villa's van de wijk Tivoli: zij tonen verschillende stijlstromingen typisch voor dit soort gebouwen in het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Is de omvattende bescherming van

Kruis van het Vierveld

Tivoli (Dilsen-Stokkem)
Kruis voorheen opgesteld in het Vierveld, aan de oude verbindingsweg van de Maaskant naar de Kempen. In 1986 gerestaureerd en naar hier, aan de oude kanaalarm, overgebracht.

Villa

Tivoli 11 (Dilsen-Stokkem)
Villa uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.

Villa

Tivoli 3 (Dilsen-Stokkem)
Villa uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, bestaande uit twee delen: rechts een enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder wolfsdak, links een gedeelte onder plat dak.

Villa Les Bruyères

Tivoli 5 (Dilsen-Stokkem)
Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.