Geleide haagbeuk als welkomstboom

Leiboom gevormd door haagbeuk

Beschrijving

De leiboom gevormd door haagbeuk (Carpinus betulus) is, met inbegrip van een cirkelvormige zone met een straal van 22,75 meter, met uitzondering van de segmenten die ingenomen worden door de hoevegebouwen, beschermd als monument.

Waarden

Een leiboom gevormd door haagbeuk (Carpinus betulus), met inbegrip van een cirkelvormige zone met een straal van 22,75 meter, met uitzondering van de segmenten die ingenomen worden door de hoevegebouwen, is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

de leiboom vormt een historische eenheid met een burgerlijk bouwkundig element. Omwille van zijn functie als welkomstboom wordt deze eenheid nog versterkt.

artistieke waarde

de kunstig gevormde leiboom van gewone haagbeuk (Carpinus betulus) vormt een belangrijk beeldbepalend object in de ruime omgeving dat mede ondersteund wordt door zijn representatieve leivorm en als welkomstboom.

Haagstraat 14 (Herne)
De alleenstaande geleide haagbeuk (Carpinus betulus)staat aan de rechterzijde van de toegangspoort van de hoeve. De gewone haagbeuk, waarvan er oorspronkelijk vermoedelijk twee stonden, aan beide zijden van de toegangspoort, vormt een historische eenheid met de hoevesite. De haagbeuk fungeert als welkomstboom.