Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Afspanning en paardenstal

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Hotel Beau Séjour, wijk Tivoli en afspanning en paardenstal

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht betreft de afspanning uit de tweede helft van de 19de eeuw met bewaarde paardenstal aan de Zuid-Willemsvaart.

Waarden

De afspanning en paardenstal aan de Zuid-Willemvaart zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Het gebouw maakt als afspanning met behouden paardenstal integraal deel uit van het historische kader van de Zuid-Willemsvaart, samen met het tegenoverliggende, beschermde brugwachtershuis. Het illustreert de traditionele bedrijvigheid rondom een kanaal in de 19de eeuw, waarbij de schepen door middel van paarden langs de jaagpaden werden voortgetrokken.

Afspanning

Dorpsstraat 68 (Dilsen-Stokkem)
Voormalige afspanning aan de Zuid-Willemsvaart, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Alleenstaand dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.