Teksten van Watermolen Klapscheutmolen en omgeving

Klapscheutmolen en omgeving_versie 1_20130612 ()

Watermolen met verdeel- of sluiswerk en spaarvijver uit 1572.

Er bestaan aanwijzingen (datering in muur) dat de molen (inclusief verdeel- of sluiswerk en spaarvijver) zou zijn opgericht in 1572. Het is bijna zeker dat de spaarvijver meteen werd aangelegd aangezien zonder spaarvijver deze molen niet op een economisch verantwoorde wijze kon worden uitgebaat.

Bron: Beschermingsdossier DB000768, Klapscheutmolen (digitaal dossier)

Watermolen Klapscheutmolen en omgeving ()

De bescherming als dorpsgezicht betreft de Klapscheutmolen en omgeving met inbegrip van verdeel- of sluiswerk en spaarvijver uit 1572. De molen is als monument beschermd in 1992, evenals de spaarvijver en molenloop in 1996.

Het beschermingsdossier motiveert de industrieel-archeologische waarde van de onmiddellijke omgeving van de Klapscheutmolen als volgt: "als oude watermolensite met spaarvijver, sluizencomplex en hoevegebouw."

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000768, Watermolen genaamd Klapscheutmolen en de onmiddellijke omgeving (DE SCHEPPER J., 1992).