Kesselshoeve

Beschermd monument van 30-04-2004 tot heden

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Dilsen-Stokkem
Deelgemeente Rotem
Straat Kempenstraat
Locatie Kempenstraat 41 (Dilsen-Stokkem)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/72041/125.1
  • OL001849

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Kesselshoeve

Kempenstraat 41, Dilsen-Stokkem (Limburg)

Het woonhuis is door middel van muurankers in de zijgevel gedateerd A 1777, de schuur op dezelfde wijze 1699. Het erf ligt met de open zijde naar de straat, hier afgesloten door middel van een lage muur.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de Kesselshoeve, een belangrijke, U-vormige hoeve.

Waarden

De zogenaamde Kesselshoeve is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Belangrijke Maaslandse hoeve. Zij maakt onlosmakelijk deel uit van het historische dorpsweefsel van de gemeente Rotem. Het woonhuis dateert van 1777, de schuur van 1699. De hoeve biedt dus een vrijwel unieke mogelijkheid zich een beeld te vormen van dit hoeventype, zoals het voorkwam in het Maasland in de 18de eeuw.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: U-vormig hoevecomplex (18de eeuw) geëvolueerd tot een hoeve met afgesloten erf (1846). Het woonhuis (anno 1777) is een bakstenen dubbelhuis met houten kozijnen op de verdieping en in de achtergevel en getoogde deur met rocaillesluitsteen. De langsschuur rechts van het erf is een bakstenen contructie met getoogde poort aan straatzijde en gedateerd 1699. De stalling bevindt zich achteraan het erf.
Vooral het woonhuis vertoont alle typische stijlkenmerken van de periode en de streek, zoals onder meer de houten kozijnen en de rococo-deur.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.