Kasteel de Donnéa: kasteel en hoeve met afzonderlijk voorhof en hekwerk

Kasteel de Donnéa en hoeve met omgeving

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het kasteel de Donnéa uit de eerste helft van de 19de eeuw en oudere diensgebouwen die in 1910 werden uitgebreid tot hoeve, met afzonderlijk voorhof en hekwerk.

De omgeving van het kasteel met moestuin, boomgaard en bospark is beschermd als dorpsgezicht en de familiekapel in het zuiden van het park is beschermd als monument.

Waarden

Het kasteel de Donnéa en hoeve, telkens met afzonderlijk voorhof en hekwerk, zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Witgekalkt, bakstenen kasteeltje in directoirestijl : dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder wederzijdse vleugels van één travee, het geheel onder leien mansardedaken. Eenvoudige rechthoekige muuropeningen in vlakke kalkstenen omlijsting, sobere decoratie met middenrisaliet, smeedwerk, persiennes en opschriften. Intern eenvoudige dubbelhuisverdeling, stucwerkdecoratie in Louis XVI en directoire (griffioenen) met latere aanvullingen. Gekasseide voorhof, van de steenweg afgesloten door hekwerk en links en rechts af geboord door losstaande bijbouwen met korfboogpoorten, in de timpanen voorzien van stucwerkdecoratie, meer bepaald een symbolische voorstelling van de vier seizoenen door middel van overvloedshoornen.
Hoeve, links aansluitend bij het kasteel, opgebouwd uit verschillende componenten rond een torenachtige kern met rondbogige toegang; wit gekalkte bakstenen gebouwen rond een voorhof, afzonderlijk voorzien van een smeedijzeren poort.

historische waarde

De hoeve van het kasteel is reeds weergegeven op de Ferrariskaart (1771-1777) en werd pas later (late 18de tot vroege 19de eeuw) uitgebreid met het huidige kasteel. De hoeve schijnt nog te zijn verbouwd in 1839. De Buurtwegenatlas geeft reeds het huidige bouwvolume weer.

Kasteel de Donnea

Tongersesteenweg 196 (Kortessem)
Het kasteel ligt met de achterkant tegen de huidige steenweg. Heden U-vormig complex, als zodanig aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen van 1844.