Laathof Kapelhof

Laathof Kapelhof met kapel Onze-Lieve-Vrouw van Rust

De bescherming als monument betreft het laathof Kapelhof, een hoeve met losstaande bestanddelen.

Waarden

Het voormalige laathof Kapelhof is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

gelegen in de documentaire waarde en de waarde als rest van een belangrijk geheel.
De hoeve is één van de weinige hoeven die kunnen geïdentificeerd worden als zetel van een middeleeuws laathof, met name het "laathof van de kapel", een zeer oude inplanting, voor het eerst vermeld in 1400, maar die reeds daarvóór bestond. Aanvankelijk in het bezit van wereldlijke heren, onder meer de familie de Rhoe van Obsinnich, komt ze in 1705 in handen van de kruisheren van Maaseik.
Dat het om een belangrijk laathof ging blijkt uit de aanwezigheid van de kapel, die door een eigen priester bediend werd. Ook deze kapel bestond reeds vóór 1400. Tijdens de 18de eeuw wordt ze door de kruisheren hersteld en vergroot.
De nog bestaande combinatie van kapel en laathof is slechts zelden bewaard en illustreert de sociale structuur van de middeleeuwse gemeenschap.
Ondanks de diversiteit van de verschillende onderdelen, daterend van de 18de tot de 19de eeuw, is het een imposant geheel.

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Rust en Kapelhof

Zonnestraat 39 (Dilsen-Stokkem)
De kapel en het Kapelhof vormden de kern van het oude gehucht Ophoven. Ontstaan uit het Laathof van de kapel, en voor het eerst vermeld circa 1400 als eigendom van Herman van der Capellen, die laathof en kapel erfde.