Monument oorlogsslachtoffers van Eerste Wereldoorlog

Oorlogsmonument Eerste Wereldoorlog en Martelarenplein

Beschrijving

Het 'martelarenmonument', opgericht te Leuven ter herdenking van de oorlogsslachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, is beschermd als monument.

Waarden

Monument ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers van de Eerste Wereldoorlog is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als herdenkingsmonument opgetrokken ten einde de oorlogsfeiten en de oorlogsslachtoffers voor de volgende generaties te vereeuwigen bezit dit monument onmiskenbaar ook een diepe gevoels- en symboolwaarde. Door zijn specifieke inplanting en monumentaal voorkomen vormt het bovendien een markant visueel herkenningspunt in het Leuvense stadsbeeld.

historische waarde

Opgericht in 1923-1925 uit eerbetoon aan de talrijke onschuldig gevallen burgerslachtoffers tijdens de augustusdagen 1914, is dit memoriaal, een gezamelijk oeuvre van architect A. De Bondt en beeldhouwer M. Wolfers, onlosmakelijk verbonden met niet alleen de Leuvense maar ook de Belgische politieke geschiedenis en bezit dit gedenkteken aldus een belangrijke historische en documentaire waarde.

artistieke waarde

Met zijn architecturale allures en uitgesproken eigentijdse vormgeving en de geslaagde integratie van het diep symbolisch geladen beeldhouwwerk vormt het "Martelarenmonument" een kwaliteitsvol oeuvre, typerend voor de periode waarin het ontstond, door zijn monumentaliteit voor het Leuvense een uniek specimen van dit soort vrijstaand beeldhouwwerk.

Monument oorlogsslachtoffers van de Eerste Wereldoorlog

Martelarenplein (Leuven)
Monument ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, naar bekroond ontwerp van architect A. De Bondt. Marcel Wolfers tekende voor de monumentale sculpturale uitwerking.