La Nouvelle Maison

Beschermd monument van tot heden (voorlopige opheffing)

Woning La Nouvelle Maison met terrassen, toegangspoortje en omheining
voorlopige opheffingsbesluiten: 11-03-2024  ID: 15312

Woning La Nouvelle Maison met terrassen, toegangspoort en omheining

Beschrijving

La Nouvelle Maison, de architectenwoning van Henry van de Velde in Tervuren, is beschermd als monument.

Het ministerieel besluit van 9 november 1994 vat enkel het perceel met de architectenwoning. De belendende tuinpercelen met de tuin, de terrassen en de omheining werden hierdoor niet mee beschermd als monument. Op 11 maart 2024 werd de architectenwoning La Nouvelle Maison van Henry van de Velde met tuin voorlopig beschermd in een nieuw ministerieel besluit. De voorlopige opheffing van 11 maart 2024 van het ministerieel besluit van 9 november 1994 heeft als doel een dubbele bescherming als gevolg van de herbescherming te vermijden.

Waarden

Woning La Nouvelle Maison met inbegrip van de terrassen, het toegangspoortje en de omheining, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door:

in casu architectuurhistorische waarde

La Nouvelle Maison met tuin, architectenwoning Henry van de Velde

Albertlaan 1 (Tervuren)
Modernistische interbellum architectenwoning naar ontwerp van Henry van de Velde met bijhorende siertuin, inclusief afsluitingshagen, hekken, keermuren, solitaire bomen, leibomen, tuinterrassen en tuintrappen.