Hoeves met omgeving

De bescherming als monument betreft de hoeve met losse bestanddelen, bakhuis, waterput en erf.

Waarden

De hoeve met losse bestanddelen, erf, bakhuis en waterput is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

historische, in casu architectuurhistorische, sociaal-culturele en volkskundige waarde:
De hoeve bleef volledig bewaard als vakwerkcomplex, in overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen, op een bakstenen stoel en onder zadeldaken met Vlaamse pannen. Het complex behield daarbij typische en herkenbare componenten als woonhuis (rechtervleugel), dwarsschuur (straatvleugel), stallingen (achtervleugel), bakhuis en waterput, alsook pittoreske elementen als een gevelkapelletje. De woonhuisvleugel behield bolkozijnen aan erf- en veldzijde.
Het vakwerk getuigt van een eeuwenlange bouwtraditie, waarvan in de streek vele voorbeelden bewaard bleven, in een unieke densiteit, die echter hoe langer hoe meer wordt aangetast door sloop- en bouwactiviteiten.
Als typologisch gaaf complex en als vakwerkconstructie in een ruimer bestand van vakwerkconstructies is de hoeve tot slot representatief voor de aloude dorpse omvang, samenstelling en samenhang.

historische waarde

De hoeve is een historisch geƫvolueerd complex, gegroeid uit een primitief gekadastreerd onderdeel van een hoevetje met losse bestanddelen, dat in kern mogelijk vervat zit in de huidige straatvleugel, die omstreeks 1856 zijn huidige omvang kreeg; de rechtervleugel dateert van omstreeks 1857, de achtervleugel en het bakhuis van omstreeks 1862.

Hoeve met losstaande bestanddelen

Hendrikstraat 104 (Alken)
Hoeve met losstaande bestanddelen uit de tweede helft van de 19de eeuw, met mogelijke kern uit de eerste helft van de 19de eeuw in het woonhuis.