Ursulinenklooster Stalleken van Bethlehem

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Limburg

Beschrijving

Stalleken van Bethlehem, in 1838 opgericht net buiten de wallen van de oude stad. Op 1 mei van dat jaar, eerstesteenlegging door deken H.A. Meuwissen.

volkskundige waarde

Kloosterstraat 2-6 (Hamont-Achel)

Is de omvattende vaststelling van

Kapel van het ursulinenklooster

Kloosterstraat (Hamont-Achel)
Derde laatste werk van P.J.H. Cuypers. Zuidwest-noordoost georiƫnteerd neogotisch bedehuis, gelegen op de tweede bouwlaag van het eclectische klooster met overwegend neogotische inslag.

Kleuterschool

Wal 14-22 (Hamont-Achel)
Sinds 1968 autonome kleuterschool. Voormalige boerderij van het ursulinenklooster, met aan straatzijde klaslokalen en aan erfzijde parallel aansluitende vleugel, heden vooral eetzaal.

Leerwerkhuis voor meisjes

Voormalig zogenaamd Leerwerkhuis voor meisjes, alias de vakschool van de ursulinen, thans lokalen De Wal, sinds 1995 deels in erfpacht genomen door de stad, zetel van de heemkundige kring.

Schoolgebouw en klooster

Gesubsidieerde Vrije Lagere School, sinds 1993 zogenaamd De Buitinge, daar ze buiten de wallen ligt; deel uitmakend van het gebouwencomplex van het ursulinenklooster.