Beschermd monument

Langgestrekte hoeve Kraaikenshof

Beschermd monument van tot heden

ID
2069
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/2069

Besluiten

Hoeven
definitieve beschermingsbesluiten: 05-02-2009  ID: 4585

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De langgestrekte hoeve Kraaikenshof te Grote Brogel, is beschermd als monument.



Waarden

De langgestrekte hoeve is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

De deels gekasseide oprit, de nog voor het woonhuis aanwezige ronde bakstenen waterput en de uilengaten zijn bijkomende elementen van het aloude boerenbedrijf.

historische waarde

Blijkens de jaartalankers werd de hoeve, zogenaamd ‘Kraaikenshof’, in 1857 versteend, doch de kern dateert uit de tweede helft van de 18de eeuw, daar het complex op de Ferrariskaart (1771-77) wordt aangeduid als bestaande uit drie losstaande, langgestrekte elementen, waarvan twee van west naar oost zijn georiënteerd en het derde haaks. In de Atlas van de Buurtwegen (1845) komt een L-vormig volume voor, op de plaats van de huidige hoeve, alsook twee thans verdwenen kleine losstaande elementen ten noordoosten en ten zuidoosten.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: De oostelijke zijpuntgevel van de hoeve vormt een in de Limburgse Kempen zeldzaam geworden voorbeeld van stijl- en regelwerk met lemen vullingen en houten kozijnen op een stoel van baksteen en maaskeien. Verdere traditionele elementen zijn de ordonnantie van de naar het zonnige zuiden gekeerde hoeve, de verankerde baksteenbouw, het afgewolfde zadeldak met Vlaamse pannen en daklijstbalkjes, het naar de opkamer verwijzende, betraliede keldergat in de achtergevel en de rechte muizentand van het grootste dienstgebouw.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Langgestrekte hoeve Kraaikenshof

Kraaikenshofweg 3 (Peer)
Deze langgestrekte hoeve, waarvan de kern teruggaat tot de 18de eeuw vertoont restanten van het in de Limburgse Kempen zeldzaam geworden stijl- en regelwerk.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.