Schans van Gerhees

Beschermd monument van 27-05-2005 tot heden

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Ham, Leopoldsburg
Deelgemeente Oostham, Heppen
Straat Boskant
Locatie Boskant (Ham)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/71069/105.1
  • OL002168

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Schans van Gerhees

Boskant zonder nummer, Ham (Limburg)

Het bestaan van de schans wordt archivalisch verschillende malen bevestigd. Vanaf de 18de eeuw wordt de schans herhaaldelijk cartografisch geregistreerd:

Beknopte karakterisering

Typologieschansen
Datering17de eeuw

Beschrijving

De bescherming omvat de schans van Gerhees met schanslichaam, schansvijvers, beek en paraboolduin.

Waarden

De schans van Gerhees, bestaande uit een schanslichaam, schansvijvers, beek en paraboolduin, is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, historische waarde, volkskundige waarde, wetenschappelijke waarde

het bestaan van de schans wordt archivalisch bevestigd vanaf 1622, cartografisch vanaf de Ferrariskaart (1771-1777). Het betreft een eenvoudige, landelijke verdedigingsnederzetting, typisch voor de streek en vermoedelijk opgericht naar aanleiding van oorlogstroebelen in de 17de eeuw, ter defensie van de lokale leefgemeenschappen Gerhees en Geneberg. Bij de inplanting van de schans werd maximaal gebruik gemaakt van de terreinkarakteristieken onder de vorm van drassige depressies en landduinen, die voor de nodige beschutting zorgden. Deze elementen zijn nog op het terrein afleesbaar. Het schanslichaam werd daarenboven nog niet archeologisch onderzocht en heeft dus een zeker wetenschappelijk potentieel.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.