Daaleindekapel

Gemeente Kortessem

Daaleindekapel

Daaleindestraat zonder nummer, Kortessem (Limburg)

De kapel in vakwerk dateert uit het begin van de 19de eeuw.

De Daaleindekapel met omgeving is beschermd als monument.

Waarden

De Daaleindekapel (vakwerk) en omgeving zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, volkskundige waarde

historische, in casu architectuurhistorische en volkskundige waarde:
De kapel, toegewijd aan Sint-Aldegondis, traditioneel ingeplant aan de rand van het dorp, werd vermoedelijk gebouwd in 1814 en bleef bewaard als gedeeltelijk vakwerkconstructie van één travee. Het gebouw is bemeubeld met een sierlijk neobarok altaar.

sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

Als vakwerkconstructie is de kapel een zeldzaam geworden getuige van een oeroude bouwtraditie, waarvan de bewaarde voorbeelden aan een steeds sneller tempo uit het straatbeeld verdwijnen, en zeker de voorbeelden waarbij de techniek in de religieuze architectuur werd toegepast. Als wegkapel is het heiligdom daarbij representatief voor pittoreske en op feodale traditie geënte landelijke gebruiken.