Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Vakwerkhoeve: omgeving

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Vakwerkhoeve met erf en omgeving
definitieve opheffingsbesluiten: 15-02-2024  ID: 15280

voorlopige opheffingsbesluiten: 13-09-2023  ID: 15174

Beschrijving

De agrarische omgeving van de vakwerkhoeve was beschermd als dorpsgezicht. De als monument beschermde gebouwen en het erf maakten geen deel uit van het dorpsgezicht.

De bescherming werd op 13 september 2023 voorlopig en op 15 februari 2024 definitief opgeheven omdat de erfgoedwaarden onherstelbaar zijn aangetast of verloren gegaan.

Waarden

De agrarische omgeving van de vakwerkhoeve was beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

De onbebouwde, agrarische omgeving van de hoeve vormt het historische hinterland van het complex, onderstreept de functionaliteit van de hoeve en vormt samen met de bebouwing een esthetisch waardevol geheel, dat daarenboven in het gezichtsveld ligt van het beschermde Printhagensite.

Vakwerkhoeve

Winkelstraat 1A-H (Kortessem)
Hoeve in vakwerk uit de eerste helft van de 19de eeuw, waarbij de gebouwen in een U-vorm rond een erf werden gebouwd.