Torenhoeve: toren met bijhorend reservoir

Hoeven

Beschrijving

De toren van de zogenaamde Torenhoeve te Wijchmaal, is met het bijhorende reservoir beschermd als monument.

Waarden

De toren met bijhorend reservoir van de zogenaamde Torenhoeve is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

De multifunctioneel opgevatte eclectische toren van deze voormalige paardenstoeterij is een uitzonderlijk element van het complex. Hij was eertijds in gebruik als bakhuis, warmwaterreservoir en duiventil.

historische waarde

De zogenaamde Torenhoeve gaat in kern terug tot 1784, getuige de jaartalankers van de sterk gerenoveerde woonhuisvleugel. Kort na 1900 vestigde zich hier de Luikse industrieel Eugeen Woos, die in 1909 een multifunctionele toren liet optrekken. Het parallelle dienstgebouw ten zuiden dagtekent van 1907, confer de jaartalankers. In de Atlas van de Buurtwegen (1845) komt de hoeve voor als een langgestrekt element met noordelijke uitbouw, vergezeld van een losstaand voormalig bakhuis met oven ten oosten.

Torenhoeve

Torenstraat 7 (Peer)
Het betreft een hoevecomplex bestaande uit een alleenstaande hoeve, een parallel dienstgebouw en een vierkante toren onder platte bedaking.