Teksten van Domein Hofstade: hoofdingang

hoofdingangbloso_versie1_12/06/2013 ()

'Hofstade-strand', nu Blosodomein Hofstade, omvat een artificieel aangelegd meer met strand en initiële bebouwing (pier, strandgebouw, bootshuis en openluchtzwembad uit het interbellum) en de hoofdingang van 1947.

De breed uitgemeten hoofdingang uit 1947 aan de Tervuursesteenweg, van de hand van de verder onbekende architect Frans van Cleve, bestaat uit een betonskelet, deels opgevuld met houten wanden, en is voorzien van een betonnen, overkragende platte bedaking. De brede in- en uitrit voor wagens wordt geflankeerd door telkens twee torenvormig gesloten volumes. Tussenin bevinden zich de smallere toegangen voor voetgangers en fietsers terwijl de afgesloten ruimten plaats boden voor winketten, sanitair en controlepost.
De hoofdingang is het enige constructie uit de naoorlogse met architecturale kwaliteiten. De sobere en functionele opbouw sluit aan bij de geest van het oorspronkelijk ontwerp en zorgt voor de herkenbaarheid.
De ingang kreeg eind 20ste eeuw een grondige onderhoudsbeurt.

Bibliografie

• BOURGEOIS V. 1939: Hostade, In: Urbs Nova, 2, september, p. 81-87.
  • GILLES P. 1939: Hofstade-plage; Centre de délassement popu-laire: ses aménagements présents et futurs, In Bâtir, 81, augustus, p. 359-361.
  • VAN WASSENHOVE S. 1986: La grande pitié d’Hofstade, onuitgegeven eindverhandeling, Antwerpen.
  • Planarchief Bloso-domein Hofstade.

Waarden

De hoofdingang van het BLOSO-domein Hofstade is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde : alhoewel niet horend tot de initiële bebouwing, vormt deze in 1947 door Frans Van Cleven gerealiseerde hoofdingang met zijn strak lineair vormgeving en torenvormige accenten een zowel functioneel als architecturaal geslaagd voorbeeld van een inkompartij die vormelijk aansluit bij de eerste bebouwing en tevens de herkenbaarheid benadrukt.

Bron: Beschermingsdossier DB002110
Auteurs:  Paesmans, Greta