Gesloten hoeve: losstaande dwarsschuur

Watermolen Luimertingenmolen en omgeving, hoeven en omgeving

Waarden

De losstaande dwarsschuur is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De schuur maakte deel uit van een groter complex dat minstens dateert van de eerste helft van de 19de eeuw. De schuur wordt voor het eerst kadastraal geregistreerd in 1904.

in casu architectuurhistorische waarde:
Het betreft een vrijstaande dwarsschuur in vakwerk, opgebouwd met vier ankerbalkgebinten en afgedekt met een zadeldak (Vlaamse pannen). Tegen de voorgevel bevindt zich een open schob onder doorlopend dakschild. Tegen de achtergevel staat een bakstenen aanbouw waarnaast een open schob, beide onder doorlopend dakschild. De buitengevels van de schuur bestaan uit vitsen leemwerk.

De schuur heeft haar authentieke, agrarische functie behouden als berg- en stapelruimte.

Gesloten hoeve

Daaleindestraat 52-56 (Kortessem)
Gesloten hoeve met losstaande dwarsschuur; oorspronkelijk boerenhuis uit de eerst helft van de 19de eeuw. De bestanddelen zijn gegroepeerd rondom een gebetonneerd erf.