Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Gesloten hoeve: omgeving van de dwarsschuur

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Watermolen Luimertingenmolen en omgeving, hoeven en omgeving

Waarden

De omgeving van de schuur en bijhorend voormalig gesloten hoevecomplex zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het hoevecomplex staat reeds in de Atlas van de Buurtwegen (circa 1844) aangeduid. De constellatie en het volume van de vleugels wijzigden sindsdien enkele keren. De huidige situatie dateert volgens de mutatieschetsen van circa 1937. Na 1997 is de noordoostelijke vleugel, het oorspronkelijke woonhuis in vakwerk, afgebroken.

sociaal-culturele waarde

De hoeve, links van de schuur, is onlosmakelijk verbonden met de schuur in vakwerk. Deze hoeve vormt de historische context waarin de schuur vervat zit. Enkel de schuur bleef bewaard in vakwerk; de overige onderdelen van de hoeve zijn versteend.
De open ruimte, rechts van de schuur, houdt historisch verband met het hoevecomplex en vormt een agrarische buffer voor de schuur. Het perceel is momenteel in gebruik als laagstamfruitplantage.

Gesloten hoeve

Daaleindestraat 52-56 (Kortessem)
Gesloten hoeve met losstaande dwarsschuur; oorspronkelijk boerenhuis uit de eerst helft van de 19de eeuw. De bestanddelen zijn gegroepeerd rondom een gebetonneerd erf.