Vakwerkhoeve

Beschermd monument van 09-06-2004 tot heden

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Alken
Deelgemeente Alken
Straat Vliegstraat
Locatie Vliegstraat 93 (Alken)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/73001/124.1
  • OL001873

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Vakwerkhoeve

Vliegstraat 93, Alken (Limburg)

Vierkantshoeve, volgens het kadaster omstreeks 1860 opgetrokken.

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de vakwerkhoeve met erf.

Waarden

De vierkantshoeve en erf zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, historische waarde, volkskundige waarde

historische, in casu architectuurhistorische, sociaal-culturele en volkskundige waarde:
De hoeve werd grotendeels opgetrokken omstreeks 1860 en bleef quasi volledig bewaard in stijl- en regelwerk met wit gekalkte lemen vullingen op een gepikte plint en onder zadeldaken met Vlaamse pannen. Het complex behield typische componenten als inrijpoort (straatvleugel), woonhuis (rechtervleugel), stallen (linker- en achtervleugel), schuur (straatvleugel) en bakhuis. Het woonhuis heeft nog de traditionele indeling met laterale gang, centrale haard en onderkelderde opkamer. Het complex behield pittoreske elementen als een gevelkapelletje.
Het vakwerk getuigt van een eeuwenlange bouwtraditie, waarvan in de streek vele voorbeelden bewaard bleven, in een unieke densiteit, die echter hoe langer hoe meer wordt aangetast door sloop- en bouwactiviteiten.
Als typologisch gaaf complex en als vakwerkconstructie in een ruimer bestand van vakwerkconstructies is de hoeve tot slot representatief voor de aloude dorpse omvang, samenstelling en samenhang.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.