Gemeentehuis Lanklaar, jongensschool en omgeving

Beschermd monument van 12-07-2005 tot heden

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Dilsen-Stokkem
Deelgemeente Lanklaar
Straat Kruisstraat
Locatie Kruisstraat 7 (Dilsen-Stokkem)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/72041/143.1
  • OL002193

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Gemeentehuis van Lanklaar en jongensschool

Kruisstraat 7, Dilsen-Stokkem (Limburg)

Gemeentehuis en jongensschool, thans woonhuis, gemeentezaal en gemeentelijke bibliotheek. Gebouwd in 1865 en als school in gebruik tot 1957.

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het complex met het gemeentehuis van Lanklaar (annex onderwijzerswoning), de jongensschool en de onmiddellijke omgeving.

Waarden

De voormalige gemeentehuis-school en omgeving zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het gemeentehuis-schoolcomplex van Lanklaar, gebouwd in 1864, is een typisch voorbeeld van een sober monumentaal openbaar gebouw met gecombineerde functionaliteit, waarvan in de tweede helft van de 19de eeuw vrijwel elk dorp werd voorzien. Samen met de dorpskerk vormde het pand het letterlijke en figuurlijke centrum van het dorp.

sociaal-culturele waarde

Het complex is vrijwel het enige nog bewaarde restant van de oude dorpskern, die door de aanleg en verbreding van de Rijksweg geleidelijk is afgekalfd ten voordele van een nieuwe bewoningskern.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.