Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden
Cultuurlandschap rond Kuttekoven
definitieve beschermingsbesluiten: 12-07-2005 ID: 4418
Kleestraat 18 (Borgloon)
Het cijnshof De Klee is één van de historische laathoven op het grondgebied van Kuttekoven. Het huidige gesloten hoevecomplex dateert van de tweede helft van de 19de eeuw, met een 17de-eeuwse kern.
Kleestraat (Borgloon)
Cluster van hoogstamboomgaarden in de Kleestraat, merendeels al van voor 1850 aanwezig.
Kleestraat 12 (Borgloon)
Enkelhuis van drie traveeën en een bouwlaag onder zadeldak, uit tweede helft 19de eeuw.
Kleestraat 10 (Borgloon)
Hoeve met losstaande bestanddelen, uit tweede helft 19de eeuw. Boerenburgerhuis aan straatzijde, uit eind 19de eeuw.
Kleestraat 11 (Borgloon)
Hoeve met losstaande bestanddelen, mogelijk met oude inplanting. Boerenburgerhuis aan straatzijde, zes traveeën en een bouwlaag onder zadeldak. In zijn huidige vorm daterend uit tweede helft 19de eeuw.
Widdingen 1 (Borgloon)
Op het grondgebied van Kuttekoven (deelgemeente Borgloon) bevind zich ten midden van de velden een overblijfsel van een hoogstamboomgaard uit de eerste helft van de 20ste eeuw.
Kleestraat 20 (Borgloon)
Gebouwd voor de barones Sneyers-d'Attenhoven in 1904-07. Gerestaureerd na een brand in 1933. Het geheel ligt in een park in landschapsstijl.
Rullingen 1 (Borgloon)
De heren van Rolinghen waren leenmannen van de graven van Loon. De oudst bekende telg is Egbert die in 1135 vermeld wordt als getuige bij de stichting van de abdij van Averbode.
Kuttekovenstraat (Borgloon)
Kapel van één travee met driezijdige sluiting, daterend van 1907. Bakstenen gebouw onder zadeldak, voorzien van een dakruitertje.
Widdingen 1 (Borgloon)
Genoemd naar de familie Smets of Smeets, die de hoeve in de 17de eeuw bewoonde; Walterus Smets, vermeld in 1666, was armenmeester te Kuttekoven.
Borgloon, Sint-Truiden, Tongeren (Limburg), Linter, Zoutleeuw (Vlaams-Brabant)
Deze voormalige spoorlijn 23 loopt van Drieslinter naar Tongeren. Het eerste deel, tussen Drieslinter en Sint-Truiden, werd ingereden op 27 mei 1878. Het laatste deel, tussen Borgloon en Tongeren werd op 10 september 1879 geopend. De spoorlijn werd ook wel de fruitspoorlijn genoemd omdat er veel fruit langs vervoerd werd voor de stroopfabrieken. In 1957 werd het personenverkeer stopgezet. Vanaf 1958 tot 1980 werd de spoorweg definitief gesloten en werden de sporen opgebroken. Het grootste deel van de voormalige lijn 23 is nu aangelegd als fietspad.
Borgloon, Gotem, Hoepertingen, Kuttekoven (Borgloon), Berlingen (Wellen)
Dit gebied is gelegen aan de noordwestrand van het massief van Borgloon. Het is heuvelachtig en sterk ingesneden door erosie. Het is een uitgesproken agrarisch landschap met centraal het gehucht Kuttekoven met enkele belangrijke hoeves en de Sint-Jan-de-Doperkerk. Het gehucht wordt doorsneden door de markante spoorwegbrug en spoorwegbedding van de voormalige spoorweg Sint-Truiden-Tongeren. Ten noorden van het gehucht liggen de gesloten hoeve De Klee en kasteel De Klee. Halverwege tussen Kuttekoven en Berlingen (Wellen), aan de oostelijke rand van de riviervlakte van de Herk, ligt het gehucht Rullingen met het gelijknamige kasteel met omliggend park en hoogstamboomgaarden. De Herk stroomt diep ingesneden door het landschap. Het dorp Berlingen sluit hierop aan, de Sint-Agathakerk kijkt van een hoogte uit op de waterloop.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Cultuurlandschap rond Kuttekoven [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/2101 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.