Beschermde archeologische site

Middenneolithische site De Hel

Beschermde archeologische site van tot heden

Waarden

De middenneolithische site De Hel is beschermd als archeologische site omwille van het algemeen belang gevormd door de:

archeologische waarde

In Spiere-Helkijn werd circa 6.000 jaren geleden een aardwerk (ofwel causewayed enclosure) uit de middenneolithische Michelsbergcultuur aangelegd. Er zijn momenteel slechts drie middenneolithische aardwerken gekend in Vlaanderen, wat deze zeer zeldzaam maakt: Spiere De Hel is bovendien het enige in de westelijke helft van Vlaanderen, en daarmee uniek voor de regio. Het is bovendien de enige op een relatief lage zandleemrug, terwijl de andere aardwerken zich op hogere tertiaire getuigenheuvels bevinden. Spiere De Hel is tevens het meest uitgebreid onderzochte Michelsbergaardwerk in Vlaanderen. Naast uitgebreide collecties van oppervlaktevondsten, leverden opgravingen er, naast uitgebreide data over de wal- en grachtstructuur, zeer veel archeologische voorwerpen op. Delen van de site werden tevens door middel van geofysische methoden onderzocht. Uitgebreide studies leidden in het verleden tot een reeks wetenschappelijke publicaties, en vormen daarmee een unieke basis voor toekomstig onderzoek. Sporen en vondsten vertonen op de rug een relatief goede bewaringstoestand. Enkel in het zuidzuidwesten werd de site verstoord door bebouwing. Daarnaast heeft erosie op de flanken van de rug het oppervlak aangetast. De grachtstructuren en palissadesporen van het aardwerk zijn goed bewaard gebleven in de bodem, samen met grote hoeveelheden keramiek en lithisch vondstmateriaal. De aanleg van dergelijke structuren betekende een grote investering voor deze vroege landbouwgemeenschappen en namen ongetwijfeld een belangrijke plaats in hun leefwereld in. Tot ver buiten het aardwerk zijn tevens neolithische sporen en grote aantallen oppervlaktevondsten op de vindplaats aanwezig, wat op een goede bewaringtoestand wijst en zeldzame onderzoeksmogelijkheden biedt. Deze site vormt een uiterst waardevolle bron van informatie rond vele aspecten van het leven en handelen van de mens uit deze periode.

Helstraat, Oudenaardseweg, Sluisweg (Spiere-Helkijn)
De middenneolithische site De Hel is gelegen op een zandleemrug in het zuidoosten van Spiere, deelgemeente van Spiere-Helkijn.Deze rug werd in de Michelsbergcultuur door de mens gebruikt om een aardwerk op te richten, maar de vindplaats is aanzienlijk groter.