Alleenstaande, langgestrekte hoeve

Langgestrekte hoeven met omgeving

De alleenstaande hoeve van het langgestrekte type te Kleine Brogel, is beschermd als monument.

Waarden

De voormalige hoeve van het langgestrekte type is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

De typische Kempische ordonnantie, de indeling van de hoeve, het behouden voormalige bakhuis en de bomen achteraan het erf maken integraal deel uit van dit agrarisch geheel, gelegen in woongebied met landelijk karakter. De hoeve ligt aan een dorpsdries met al beschermde Kapel van O.-L.-Vrouw van Rust, een voórmalige zeepziederij (nr. 17) en een dito langgestrekte hoeve (nr. 21).

historische waarde

De hoeve dateert in kern uit 1848 en werd in 1888 na brandstichting heropgebouwd en met één travee uitgebreid. De voormalige varkensstal en het dito bakhuis zijn van latere datum.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Traditionele elementen vormen de baksteenbouw onder zadeldak, de ordonnantie, de gecementeerde stoep, de typische muizentand, de uilengaten en het aandak met vlechtingen, schouder- en topstukken.

Zavelstraat 24 (Peer)
Deze voormalige hoeve gaat in de kern terug tot het tweede kwart van de 19de eeuw. De hoeve geeft blijk van de typische Kempische ordonnantie.