Unesco werelderfgoed kernzone

Zoniënwoud

Unesco werelderfgoed kernzone van tot heden

Meer informatie over de rechtsgevolgen van UNESCO Werelderfgoed vind je op onze website.

Beschrijving

Delen van het Zoniënwoud zijn erkend als werelderfgoed. De erkenning maakt deel uit van de transnationale uitbreiding van de "Ongerepte beukenbossen van de Karpaten en van andere Europese streken" (UNESCO ID 1133-023, 1133-024, 1133-025, 1133-026 en 1133-027).
Hiervan bevinden zich delen van de kernzone op het grondgebied van het Vlaams Gewest (gemeenten Hoeilaart en Sint-Genesius-Rode), het Waals Gewest (gemeente Terhulpen) en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (gemeente Watermaal-Bosvoorde).

Rond deze kernzone is een strikte en een verbindende bufferzone afgebakend.

Het volledige dossier kan je raadplegen op de website van UNESCO.

Is de gedeeltelijke aanduiding van

Zoniënwoud tussen Hoeilaart en Sint-Genesius-Rode

Hoeilaart (Hoeilaart), Overijse (Overijse), Sint-Genesius-Rode (Sint-Genesius-Rode)
Het Zoniënwoud, met een oppervlakte van circa 4400 hectare, is het grootste en best bewaarde relict van het historische Kolenwoud, dat stelselmatig kleiner werd. Een uitgebreid drevenpatroon doorsnijdt het bos. Het Zoniënwoud bestaat uit twee deelgebieden: het zuidwestelijk deel van het Zoniënwoud tussen Hoeilaart en Sint-Genesius-Rode en het noordoostelijk deel in Tervuren en Kraainem, dat ook het Kapucijnenbos, het Bos van Marnix en het arboretum van Tervuren bevat.