Aarden wal

Stadswallen van Stokkem

De bescherming omvat de aarden wal.

Waarden

De aarden wal tussen “Op het kasteel” en de binnenstad en “langs de Wal” tot het kruispunt met de “Rechte straat” is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

de historische waarde, meer bepaald militair-architectuurhistorische waarde, als overblijfselen van de versterkingswerken die de Loonse stad Stokkem moesten helpen verdedigen tegen vreemde legers. Het verdedigingssysteem bestond uit een brede gracht gevoed door de oude Maasarm, een aarden wal aan stadszijde en een verdedigingsmuur van circa 1,8 meter hoogte; de stadsmuren werden grotendeels gesloopt in 1824 en de grachten gedempt in 1844-1845 en 1891.

Aarden wal

Wal (Dilsen-Stokkem)
Vermoedelijk bestond het verdedigingssysteem uit een aarden wal met bovenaan een houten palissade en voorafgegaan door een brede watergracht. Pas in de 15de-16de eeuw verschaffen archivalische bronnen inlichtingen over de stadsverdediging.