Beschermd monument

Duitse bunker vliegveld Uitkerke

Beschermd monument van tot heden

ID
21136
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/21136

Besluiten

Duitse bunker vliegveld Uitkerke
definitieve beschermingsbesluiten: 29-09-2017  ID: 14519

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Deze bescherming betreft de Duitse bunker (enkel de constructie op zich) bij een voormalig Duits vliegveld.Waarden

De Duitse bunker vliegveld Uitkerke uit de Eerste Wereldoorlog is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

culturele waarde

Als materiële getuige van de Grooten Oorlog, die Vlaanderen jarenlang in zijn greep had en het leven van ontelbaar veel mensen ingrijpend tekende of volledig verwoestte. De Eerste Wereldoorlog was een internationale gebeurtenis bij uitstek, met West-Vlaanderen als één van de strijdtonelen waar honderdduizenden mannen uit de hele wereld vochten. De herinnering aan de Eerste Wereldoorlog kent nog steeds een breed maatschappelijk en internationaal draagvlak.

technische waarde

Als betonnen constructie die specifiek voor militaire doeleinden werd opgetrokken. Deze betonnen constructie met zijn bouwtechnische kenmerken van zowel bovengrondse als ondergrondse aard, getuigt van het belang en de evolutie van de betonbouw in de stellingenoorlog, die de Eerste Wereldoorlog geworden was. Nooit eerder werden zo massaal betonnen verdedigingsconstructies opgetrokken als tijdens de Eerste Wereldoorlog. Daar waar er in de eerste oorlogsjaren werd geïmproviseerd en geëxperimenteerd met allerlei typologieën en toegepaste technieken in de betonbouw, evolueerde men geleidelijk naar zo sterk en efficiënt mogelijk uitgedokterde standaardontwerpen, die in sommige gevallen voor meerdere doelen konden gebruikt worden. Tijdens het interbellum en de Tweede Wereldoorlog zou dit leiden tot de massale uitbouw van heuse bunkerstellingen, met bunkers die tot in het kleinste detail waren gestandaardiseerd.

historische waarde

Samen met de manschappenbunker langs de Brugse Steenweg vormt deze bunker een historisch waardevolle, authentieke getuige van het belang van de militaire luchtvaart tijdens de Eerste Wereldoorlog. De historische contextwaarde is dan ook groot, aangezien beide bunkers werden opgetrokken in functie van het vliegveld Uitkerke in het Duitse Marinegebiet. De vliegeenheden dienden vanaf het vliegveld de naburige batterijen te beschermen, observatieopdrachten uit te voeren boven zee en het landfront, bombardementen uit te voeren op vijandelijke vliegtuigen, munitie-opslagplaatsen en onderkomens of hulp te bieden bij het instellen van de artilleriestukken. De bunkers zijn representatief voor bunkers die tijdens de Eerste Wereldoorlog bij het toenemend aantal vliegvelden in het Duitse hinterland werden opgetrokken.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Duitse bunker vliegveld Uitkerke

Gustaaf D'Hondtweg (Blankenberge)
Duitse bunker, in 1917 opgetrokken bij een Duits vliegveld dat hier vanaf 1917 is aangelegd.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.