Beschermd monument

Zeepziederij en winkel

Beschermd monument van tot heden

ID
2114
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/2114

Besluiten

Langgestrekte hoeven met omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 05-02-2009  ID: 4586

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Het gebouwencomplex met winkel en voormalige zeepziederij te Kleine Brogel, is beschermd als monument.



Waarden

De voormalige zeepziederij en winkel zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

Een zeepziederij of zeeperij is een bedrijf waar zeep uit vetten werd vervaardigd. De oudste bereidingsmethode is de alkalische hydrolise van vetten of het zeepzieden. Na het koken (zieden) van de vetten met loog werd de zeep door afkoeling en uit zouten afgescheiden uit het reactiemengsel. De zeepziederij ligt in woongebied met landelijk karakter.

historische waarde

Het gebouwencomplex omvatte eertijds de zeepziederij en winkel van Hendrik Essers (1815-1893), burgemeester van Kleine-Brogel van 1864 tot 1893, koopman in kruidenierswaren en uitbater van een groothandel in koloniale waren, alsook van diens echtgenote Joanna Maria Van Winkel. In kern gaat het complex terug tot 1848. Na brandstichting in 1888, werd het nog datzelfde jaar hoger opgetrokken. In 1871 was dit geheel reeds uitgebreid met een dienstgebouw ten westen.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Het gaat om een vrij uniek voorbeeld van een aanvankelijk U-vormig en heden gesloten gebouwencomplex, daar de meeste gebouwen in de Kempische landelijke nederzettingen een langgestrekt uitzicht hebben. Ook het ophogen van het woonhuis in 1888 wijst op de relatief hoge rijkdom van de toenmalige eigenaars. De diverse vleugels zijn doorgaans voorzien van traditionele aandaken met vlechtingen, schouder- en topstukken.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Zeepziederij en winkel van Hendrik Essers

Zavelstraat 17 (Peer)
Heden gesloten, verankerd bakstenen complex, aan straatzijde op gecementeerde plint met imitatievoegen, onder verspringende zadeldaken, daterend van 1848.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Zeepziederij en winkel [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/2114 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.