Watermolen Nieuwe Molen: molengebouw en sluiswerk

Beschermd monument van tot (opheffing)

Watermolen Nieuwe Molen met omgeving
definitieve opheffingsbesluiten: 28-02-2024  ID: 15292

voorlopige opheffingsbesluiten: 16-10-2023  ID: 15194

Watermolen Nieuwe Molen

Beschrijving

De watermolen, genaamd Nieuwe Molen in Alken, met inbegrip van het molengebouw, alle roerend werk en toebehoren, het sluiswerk met de sluismuren, was beschermd als monument

Op 16 oktober 2023 werd de bescherming als monument voorlopig en op 28 februari 2024 definitief opgeheven omwille van het algemeen belang. Op basis van de hedendaagse inzichten inzake erfgoedwaarde en in het bijzonder op basis van de criteria herkenbaarheid en contextwaarde is de erfgoedwaarde van de watermolen ontoereikend voor bescherming als monument.

Waarden

De watermolen, genaamd Nieuwe Molen, met inbegrip van het molengebouw, alle roerend werk en toebehoren, het sluiswerk met de sluismuren, was beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Molenstraat 58 (Alken)
Historische watermolensite met bewaarde maalinstallatie, vermoedelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw.